Köp biljetter

Vin & mat i kombination – Svenska viner till mat

Lördag 3 juni, 12:1512:45, Plats: Köket

Plats: KÖKET

Välkommen till Carina Gavelins seminarium på Skånes Matfestival  om hur du på bästa sätt kombinerar vin med maten.  Särskilt fokus kommer det att bli på hur vi får våra skånska viner att spela med smaker i maten.
Att välja vin till mat är för många det riktigt svåra. Hur kommer det sig att vinet du drack på restaurangen till maten smakade så bra? Hur gör man för att lyckas kombinera vin med mat?
Hemligheten ligger i hur olika ingredienser i maten harmoniserar med olika smaker i vinet.
Tre tips som kommer att göra vinvalen så mycket lättare

1. Vad gör vinet godare eller mindre gott?
2. Så påverkas vinet av smaker i maten
3. Matcha vinets smak till maten
4. Skånes egen druva Solaris till mat

Fredag, 2 juni
Kulinariska workshops Plats: Matverkstaden Händer på festivalscenen Plats: Scenen Aptitretande aktiviteter Plats: Köket Övriga matfestivalområdet Plats: Se respektive programpunkt
Kulinariska workshops
  1. 14:00–15:00
    Workshop i praktisk smakcoachning med Stellan Hökfelt. FÖRKÖP KRÄVS
  2. 16:00–17:30
    Master Class med Isabel Brummer – Laga kikärtor ”From Nose to Tail” – FÖRKÖP KRÄVS
Händer på festivalscenen Plats: Scenen
  1. 12:30–13:00
    Tomelilla Rockkör
  2. 13:00–13:15
    Skånes Matfestival invigs
  3. 13:15–13:30
    Tomelilla Rockkör – igen
  4. 15:00–15:30
    Kalkonshow – Hur man styckar en kalkon! Ingelsta Kalkon
Aptitretande aktiviteter Plats: Köket
  1. 09:30–12:30
    Branschdag på Skånes Matfestival
  2. 13:30–18:00
    Eltjänster i Degeberga demonstrerar smarta köksmaskiner
  3. 14:00–15:00
    Om svensk vinodling och svenska viner
  4. 15:15–16:00
    Pralintillverkning med Cake Cowboy
  5. 16:30–17:15
    Svenska äpplen året runt med Henrik Stridh, Äppelriket
Övriga matfestivalområdet Plats: Se respektive programpunkt
  1. 18:00–20:00
    After Work för volontärer och deltagare
Lördag, 3 juni
Kulinariska workshops Plats: Matverkstaden Händer på festivalscenen Plats: Scenen Aptitretande aktiviteter Plats: Köket Övriga matfestivalområdet Plats: Se respektive programpunkt
  1. 10:30–12:00
    Master Class med Martin Morand – Lär dig laga dessert av en mästare – FÖRKÖP KRÄVS
  2. 13:00–14:30
    Master Class med Daniel Müllern – Laga allt underbart från växtriket med Stjärnkocken Daniel Müllern – FÖRKÖP KRÄVS
  3. 16:00–17:00
    Workshop med Isabel Brummer – Lär dig ta matbilder som ”gör att man vill slicka telefonen”! – FÖRKÖP KRÄVS
Händer på festivalscenen Plats: Scenen
  1. 15:00–16:00
    Bandet Dönaberga
Aptitretande aktiviteter Plats: Köket
    1. 10:00–18:00
      Eltjänster i Degeberga demonstrerar smarta köksmaskiner
      1. 11:00–11:45
        Cook-a-long med Daniel Müllern
        1. 12:15–12:45
          Vin & mat i kombination – Svenska viner till mat
          1. 13:00–13:30
            Kalkonshow – Hur man styckar en kalkon! Ingelsta Kalkon
            1. 14:00–14:45
              Dessert-a-long med Martin Morand
              1. 16:00–16:30
                Utmana dina smaklökar på en pepparprovning
Övriga matfestivalområdet Plats: Se respektive programpunkt
    1. 11:00–16:30
      Bryggerivisning hos ÖsterlenBryggarna
      1. 11:30–12:30
        Österlenmejeriet presenterar Nyhet!
        1. 12:00–16:00
          Smaksafari för barn och vuxna med Stellan Hökfelt
          1. 13:00–14:00
            Kaffeskola med Sofiero Kafferosteri
            1. 13:00–14:00
              Dryckesprovning med Jan Rothman, Master Blender på Skånska Spritfabriken – Hur man gör sprit av skånska råvaror – FÖRKÖPS KRÄVS
              1. 17:30–22:00
                ”Örtvandring med middag i Bengtemölla” – ”Stjärnkocken Titti Qvarnström guidar genom naturens skafferi ” FÖRKÖP KRÄVS
Söndag, 4 juni
Kulinariska workshops Plats: Matverkstaden Händer på festivalscenen Plats: Scenen Aptitretande aktiviteter Plats: Köket Övriga matfestivalområdet Plats: Se respektive programpunkt
Kulinariska workshops Plats: Matverkstaden
  1. 10:30–12:00
    Master Class med Titti Qvarnström – Michelinkocken lär dig grava – FÖRKÖP KRÄVS
  2. 12:30–14:00
    Master Class med Isabel Brummer – Laga kikärtor ”From Nose to Tail” – FÖRKÖP KRÄVS
  3. 15:30–16:30
    Workshop med Isabel Brummer – Lär dig ta matbilder som ”gör att man vill slicka telefonen”! – FÖRKÖP KRÄVS
Händer på festivalscenen Plats: Scenen
  1. 12:00–12:30
    Kalkonshow – Hur man styckar en kalkon! Ingelsta Kalkon
  2. 14:00–15:00
    Rubert Knödl und seine original GulaschBarone
  3. 15:00–15:30
    Vinnaren i Must-SM presenteras
  4. 16:30–17:00
    Vinnaren av årets ”Skånska Smaker”
Aptitretande aktiviteter Plats: Köket
  1. 10:00–17:00
    Eltjänster i Degeberga demonstrerar smarta köksmaskiner
  2. 10:30–11:15
    Om svensk vinodling och svenska viner
  3. 11:30–12:15
    Gör figurkonst i marsipan
  4. 12:30–13:00
    Utmana dina smaklökar med en pepparprovning
  5. 13.15–14.00
    Cook-a-long med Titti Qvarnström – Michelinkocken förvandlar matsvinn till gourmetmat – FÖRST TILL KVARN!
  6. 15:30–16:15
    Cake Cowboy gör ganach
Övriga matfestivalområdet Plats: Se respektive programpunkt
  1. 11:00–16:30
    Bryggerivisning hos ÖsterlenBryggarna
  2. 12:00–16:00
    Smaksafari för barn och vuxna med Stellan Hökfelt
  3. 15:30–16:30
    Dryckesprovning med Jan Rothman, Master Blender på Skånska Spritfabriken – Hur man gör sprit av skånska råvaror – FÖRKÖPS KRÄVS