Köp biljetter

Redo för en utmaning? Sätt din smakstämpel på Skåne!

Michelineguiden, White Guide, New York Times och många fler har placerat Skåne som en av världens hetaste matregioner. Nu har vi en utmaning till dig. Under Skånes Matfestival, 2-4 juni, ska vi manifestera de Skånska Smakerna. Ge besökarna ditt bud på vad som gjort omvärlden exalterad! Hur smakar Skåne i ditt kök?

2-4 juni 2017 förvandlar Skånes Matfestival lilla Brösarp på Österlen till ett myllrande matmecka – en mötesplats för alla som jobbar med mat, som forskar om mat, som kan något om mat eller som helt enkelt bara älskar mat. Tillsammans är vi Matskåne. Förra året kom över 8000 besökare, hungriga på kunskap, inspiration – och Skånska Smaker!

Även i år satsar vi stort på att erbjuda besökarna unika smakprover. En mycket uppskattad del av festivalen. Vi vill kunna erbjuda besökarna smakprover från tio restauranger som utformar, tillagar och serverar inslagen som ska spegla det Skånska Köket.

Det är här du kommer in i bilden. Sätt igång och experimentera! Vi är hungriga på ditt förslag!

Dealen. Du och din restaurang får under fria former producera en rätt som serveras i form av 2.500 små smakportioner, fördelade under festivalens tre dagar. Festivalbesökarna köper ett smakkort, provar sig igenom de olika bidragen och röstar fram den restaurang som skapat den bästa Skånska Smaken. Vinnaren får Skånes Matfestivals gastronomiska pris och en äppellåda laddad med skånskt mathantverk!

Skånes Matfestival erbjuder dig en unik chans att få synas på den skånska matarenan och sätta din smakstämpel på Skåne. De restauranger som kniper de tio platserna erhåller dessutom 8.000 kr från festivalen.

För att delta i Skånska Smaker ska du …

 • Avspegla den aktuella säsongen i Skåne.
 • Avspegla de råvaror som blir särskilt utsökta i Skånes klimat, landskap och vatten.
 • Avspegla den mångfald som finns i Skåne.
 • Förena de bästa skånska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån.

Praktisk information:

 • Portionerna fördelas under festivaldagarna enligt följande schema: 600 under fredagen, 1100 under lördagen och 800 under söndagen.
 • Du och din restaurang ska servera en rätt och den ska vara av samma sort under hela festivalen.
 • Storleken på portionerna ska vara standardiserad och ca 30-40 gram serverad i ett liten kopp eller tallrik (max 5×5 cm rekommenderas) som ni tillhandahåller.
 • Tänk på att maten ska tåla att hanteras utomhus. En stor kylbil kommer att finnas tillgänglig med begränsad plats för förvaring.
 • Det kommer att finnas en begränsad preppyta i anslutning till serveringsplatsen. I största möjliga mån bör dock portionerna vara förberedda i restaurangkök.
 • Ladda ner checklistan för en hållbar matfestival här!
 • Vinnaren av Skånes Matfestivals gastronomiska pris presenteras på festivalens scen, kl. 15 den 4 juni. Resultatet presenteras också på hemsidan.

Anta utmaningen och anmäl ditt intresse till Lilian Albäck på mail: lilian@skanesmatfestival.se eller på telefon 070-343 43 99!