Köp biljetter

Mejeri

Mmmmm som i mjölk och mejeri. År 1900 fanns det över 200 mejerier i Skåne, för att sedan minska under de kommande hundra åren. Nu ökar antalet igen. Utvecklingen av mejeriprodukter har dock aldrig stagnerat. På 1960-talet fanns det ett tiotal produkter i mejeridisken, idag kan du hitta över 400. Skåne har ofta legat i framkant inom mejerinäringen. Här föddes det nya sättet att distribuera mjölk med Tetra Pak på 1950-talet och på 1960-talet var vi först i landet med lättmjölk. Under matfestivalen kommer du att kunna träffa några av Skånes mest genuina mejerier och distributörer. Kom och smaka på deras ljuvliga hantverksprodukter!

Här träffar du:

 • Arles Ostkaksbageri

  Arles Ostkaka tog en tredjeplats i den skånska delfinalen av Matverk 2015. Ta chansen att provsmaka ostkakan under matfestivalen.
 • Vitaby Kyrkby Mejeri

  Det lilla familjeägda mejeriet beläget i Vitaby Kyrkby med eget smör, filbunke, mjölk och grädde. Som det var förr men är nu en nyhet! Sommaren 2017, ska det finnas olika sorters smör, mozzarella, halloumi- och fetaliknande ostar på hyllorna.
 • Hagarnas Mejeri

  Ett litet hantverksmejeri i Holm har blivit verklighet! Ekologiska ostar ystas på mjölk från närbelägen gård. Småskaligt, gott och unikt!
 • Osthuset

  Hos Osthuset trängs ostar från europas alla hörn, svenska långlagrade hårdostar och lokala hantverk från den skånska slätten. Här finns något för alla smaklökar. Dom arbetar med cirka fyrahundra sorters ost, men sortimentet växer ständigt och de svenska gårdsmejerierna finns i framkant.
 • Nöbbelövs Gårdsmejeri

  I en tid när de flesta livsmedel kommer från allt större, ofta internationella företag, som är svåra att överblicka går denna verksamhet emot strömmen och vill visa att det går utmärkt att producera fina produkter även i en mycket småskalig anläggning där smak och kvalité är på hög nivå.
 • Skottorps Mejeri

  Att det idag tillverkas högklassig ost i det pampiga stenstallet på Skottorps slott det är en dröm som blivit verklighet!
  Skottorps Mejeri är ett modernt mejeri som förenar
  hantverksskicklighet med lokala traditioner och kretsloppstänkande.