Köp biljetter

Teman och deltagare 2016

Skånes Matfestival är uppdelat i olika teman där små och stora aktörer samverkar. Tillsammans visar de upp en mångfald av produkter och erbjuder aktiviteter inom sitt kunskapsområde. 2016 fick matfestivalen ett tillskott på flera nya, spännande teman. Vad sägs om ”Street Food”, ”Kalkon”,”Matsvinn”, ”Fika” och ”Sötsaker”? Dessutom satsade vi extra mycket på festivalens yngsta besökare, som fick utmana sinnena i Den Stora Skånska Smakjakten, fixa fräckaste fikat ”Håriga Mackan” och åka på skånsk safari med Äppeltåget!

I festivalbilagan finns en fullständig lista över alla teman och deltagare!

  • Äpple

    85% av de svenska äppelodlingarna finns i Skåne och i matfestivaltider står Österlen i full äppelblom. Beroende på sort, växtplats och tillverkningsmetod uppnås... Läs mer
  • Barnens Matfestival

    I år satsar Skånes Matfestival extra mycket på festivalens yngsta besökare. På barnens egna smakäventyr ges möjlighet att våga smaka, inspireras och väcka nyfikenhet... Läs mer
  • Bröd

    Hårt och mjukt. Salt och sött. Surdeg och jäst. Brödets historia går så långt bak som till förhistorisk tid och samtidigt är det... Läs mer
  • Fika

    Får det lov att vara en havrelatte, festivalbulle eller innovationstryffelkaka? Till festivalens nya temaområde ”Fika” har Oatly – revoltören i mejerihyllan, tagit hjälp... Läs mer
  • Fisk

    Mångfalden av fisk och skaldjur längs Skånes kuster, i åar och sjöar har givit näring och smakupplevelser till både skåningar och utomsocknes i... Läs mer
  • Gården

    På den lilla festivalgården kan du träffa grisar, ett uppstoppat jättevildsvin, hoppa upp i traktorn och leka sätta knorren på grisen. Dessutom kan... Läs mer
  • Grönt

    Idag växer mer än hälften av alla svenska frukter och grönsaker här i Skåne. Och en tredjedel av alla potatisar och hela nio... Läs mer
  • Hållbarhet

    Hållbarhet utgör inget eget tema på matfestivalen utan är ett grundläggande tänk som genomsyrar hela eventet. Skånes Matfestival är miljömärkt enligt Håll Sverige... Läs mer
  • Honung

    Honung har i alla tider älskats både för sin sötma och sina läkande egenskaper. Den bärnstensfärgade sockerlösningen producerar houngsbina av pollen och nektar,... Läs mer
  • Kaffe

    Vila fötterna och ta en kaffepaus hos två av Skånes skönaste rosterier. Temaägaren Sofieros kafferosteri bjuder på smakprover och håller i en exklusiv... Läs mer
  • Kalkon

    Svenskarna och framförallt skåningarna, äter allt mer kalkon. Och utbudet växer – allt från stek och färs till korv och bacon, produceras av... Läs mer
  • Köket

    Köket är inte bara hemmets hjärta utan även festivalens. Här i vårt festivaltema Köket kan du bland annat se hur det går till... Läs mer
  • Köksträdgården

    Besök matfestivalens lummiga köksträdgård. Här hittar du allt du behöver för att få din egen trädgård (eller balkong) att spira. Fråga experter om... Läs mer
  • Kött

    På tallriken är det skånska landskapsdjuret enligt folkhumorn en Gårill (ett fabeldjur bestående av gåsen, grisen och sillen). Men det finns faktiskt flera... Läs mer
  • Mat på Österlen

    Österlen är en ständig inspirationskälla för besökare med hjärta för god mat och upptäckarglädje.  Under Skånes Matfestival kan du träffa flera av de... Läs mer
  • Matsvinn

    Uppemot hälften av all mat som produceras slängs någonstans på vägen från jord till bord. Dags för förändring! Solserv står värdar för temaområdet... Läs mer
  • Matverkstaden

    I Matverkstaden är det full aktivitet hela helgen. Här kan du delta i kulinariska workshops och få ny kunskap steg för steg av... Läs mer
  • Mejeri

    Mmmmm som i mjölk och mejeri. År 1900 fanns det över 200 mejerier i Skåne, för att sedan minska under de kommande hundra... Läs mer
  • Morgondagens Möjligheter

    I Morgondagens Möjligheter står framtiden i fokus. Det blir allt från science slam med inbjudna forskare till schnippeldisco -frukthackande till tonerna av sköna... Läs mer
  • Silon

    Den gamla röda silon reser sig likt ett kunskapens torn över festivalområdet. Här kan du i dagarna tre delta i smakrika seminarier om... Läs mer
  • Skånska droppar

    Varje år produceras drycker till ett värde av mer än tre miljarder i Skåne varav mer än en miljard exporteras. Här finns allt från... Läs mer
  • Skånska Smaker

    I vårt temaområde Skånska Smaker ger några av regionens hetaste restauranger sitt bud på hur Skåne smakar. Smakportionerna avspeglar den aktuella säsongen och... Läs mer
  • Sötsaker

    Hur lagar man världens snabbaste proffsdessert? Vågar du prova popcorn med mojito- eller lakritssmak? Kan man verkligen ha oliver i efterrätten? Får det... Läs mer
  • Street food

    God, vällagad mat av bra råvaror, redo att avnjutas på stående fot – Street Food-revolutionen har vänt uppochned på snabbmatsvärlden. Under Skånes Matfestival... Läs mer